Vācijā ļoti iecienīts ir apjomīgais izdevums Sieviete - mājas ārsts. Tajā rodams zinātnisks apstiprinājums lielajai mākai, kas piemīt jebkurai sievietei. Bērns raudādams atskrien pie mammas, jo sasitis celīti, un viņai atliek mazo noglaudīt, lai sāpes būtu prom. Ar smaržīgu eļļu pamasē mīļotajam pēdas un muguru, viņš brīvs no dienas noguruma. Tur nav nekādas mistikas - pierādīts, ka vīrieša labās plaukstas enerģija apzīmējama ar pluszīmi. Kad divi kungi sarokojas, viņi viens otram ir enerģijas devēji. Turpretī sievietei šajā rokā ir mīnuss - viņa visu, kas sāp, skumdina un nomāc paņem nost. Sieviete spēj ārstēt pat tad, ja viņas rīcībā nav neviena medikamenta.
36,6C

svētdiena, 2011. gada 10. aprīlis

VĪBOTNE - ziedi dāmām, sēklas - kungiem

 Artemisia vulgaris

Šis augs sniedz apmierinājumu visām maņām - smaržai, garšai, taustei, dzirdei, redzei. Viena no iecienītākajām mūsu senču spēka zālēm. Vībotne veicina gremošanu, tāpēc jaunās galotnītes, smalki saberztas, tika pievienotas taukiem gaļas ēdieniem, bet sakņu pulveris - treknām zivīm.
Galotnītes, kam lejas daļā jau ienākušās sēkliņas, bet virsotnītes vēl zied, sajauca ar cukuru un deva bērniem pret cērmēm un spalīšiem.
Ar vībotņu slotiņu slaucīja maizes krāsni. Un istabas - lai blusas nemetas.Bet zarus sēja pirtsslotiņās. Vībotņu smalkumus kopā ar pelašķiem izmantoja bioloģiski iedarbīgu preperātu gatavaošanai, lai atbrīvotu zemi no visādām draņķībam.
Vībotņu tēja vai drogu pulveris ir iedarbīga pretdrudža zāle un līdzeklis temperatūras pazemināšanai. Tiek liktas lietā arī auga organismu spēcinošās, brūču dziedinošās un asiņošanu apturošās īpašības.
Vībotne - satur ēterisko eļļu, nedaudz rūgtvielas, flavonoīdus, miecvielas u.c. Gatavo tējas, novārījumus, uzlējumus. Lieto gremošanas orgānu sekrēcijas stimulēšanai bezskābes gastrīta gadījumā, arī par spazmolītisku, nomierinošu līdzekli  neirastēnijas,zarnu spazmu, dispepsija gadījumā. Vībotņu lakstu aktīvās vielas ierosina ēstgribu, darbojas nomierinoši uz centrālo nervu sistēmu, pret krampjiem, mazina sāpes. Piemīt antiseptiskas, temperatūru pazeminošas un organismu spēcinošas īpašības.Tautas medicīnā drogu lieto iekšķīgi pret bezmiegu, epilepsiju, neirastēniju, galvassāpēm, zobu sāpēm, bronhiālo astmu, grūtniecības toksikozēm, reimatiskam sāpēm, nierakmeņiem un urīnpūšļa akmeņiem, plaušu tuberkulozi (kopā ar medu). Drogas lietojot ilgstoši vai lielās devās var notikt saindēšanās-nedrīkst pārdozēt. Parasto vībotni lieto arī kā garšvielu pie gaļas ēdieniem.Uzlējumu lieto siltām kāju peldēm pirms pēršanās. Var pievienot gara uzmešanas ūdenim. Sasmalcinātu augu izkaisa uz pērtuves grīdas. Vībotne ir viens no nepelnīti aizmirstajiem seno latviešu maģiskajiem augiem. Tā ļoti labi tīra cilvēku garīgi enerģētiskajā līmenī. Izmanto pirtī gan svaigās, gan žāvētās slotiņās. Labi aromatizē pirts gaisu. Pēc pēršanās ar vībotnēm cilvēki parasti redz interesantus sapņus. Pastiprina pasaules uztveres spējas. Bagātina iekšējo dzīvi, attīsta prāta spējas un zemapziņu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru