Priežu sīrups:jaunus priežu čiekurus (kamēr tie vēl zaļi –vāc līdz vecajiem Jāņiem, t.i. līdz 6.jūlijam) liek emaljētā traukā, pārlej ar aukstu ūdeni un atstāj uz 12 stundām. Ūdeni nolej, čiekurus patīra un gareniski pārgriež 4 daļās, ieliek
3 litru
burkā, uzlej vārošu ūdeni un atstāj uz 24 stundām. Pēc tam šķidrumu nokāš, pievieno cukuru (50-60 čiekuriem 1 kg cukuru) uzvāra sīrupu, ļauj tam 2-3 stundas atdzist, atkārtoti uzvāra, atstāj 2-3 stundas, tad uzvāra trešo reizi un mazas uguns vāra 30 minūtes. Sapilda burciņās. Lieto 3-4 reizes dienā: bērni 1 tējkaroti, pieaugušie 1-2 ēd.karotes.-Priežu medus: svaigus priežu pumpurus 1 daļa pumpuru un 2 daļas ūdens emaljētā katliņā ar vāku vāra 15-20 min.Par cik daļa ūdens iztvaikos, pielej ūdeni līdz sākotnējam daudzumam.Atdzesētu izkāš, pieber cukuru 1 d.novārījuma+2d.cukura,maisot uz lēnas uguns atkal uzvāra.Lej stikla burkās, jo glabājot sacukurojas.Klepus,bronhīts,traheīts,saaukstēšanās 3x dienā pa 1 ēd.k., uzdzerot karstu tēju vai pienu;
-priežu pumpuru eļļa: pumpurus aplej ar augu eļļu, liek cepeškrāsnī un atstāj tik ilgi, līdz eļļa kļūst sarkana, izspiež, ierīvē sāpošās vietas;
Kad priedes ziedēs(kad pumpuri paveras, ir skaiti dzelteni un put),jāsavāc ziedošos pumpurus, jāizžāvē. Jāizsijā(tas jādara polietilēna maisiņā, jo put) un jāsamaisa 1:1 ar medu, būs lielisks līdzeklis imunitātes stiprināšanai.
Par zalu tejam, arstniecibas augiem un citam dabas veltem var palasit ari http://dabaveselibai.blogspot.com Laba lapa. Turpat var ari iegadaties.
AtbildētDzēst